www.munteanu-karate.ro 

     Ce este Karate - ul ?   

 Este o arta martiala japoneza ce se practica cu mâinile goale. KARA înseamna GOL iar TE înseamna MÂNA. KARATE -ul este deci arta combaterii cu mâna goala a tuturor armelor ca si a tuturor intentiilor rele.

În acest sens KARATE -ul reprezinta îndeosebi arta apararii.

Tehnica practicata în prezent este provenita din cea perfectionata în OKINAWA începând cu secolul al XIII-lea. Locuitorii insulei, neavând dreptul sa poarte arme, au pus la punct o metoda de lupta în care armele naturale ale corpului le înlocuiau pe cele conventionale. Abia în 1922, un locuitor al insulei, maestrul GHICHIN FUANKOSHI dezvaluie aceasta tehnica japonezilor, în cursul unei demonstratii.

Succesul fost enorm iar maestrul început sa-i instruiasca. A format echipe de experti japonezi care au propagat arta Karate -ului în întreaga lume.

În 1957, când parintele Karate -ului a murit, arta a început sa trezeasca interes si în Europa. Din arta a razboiului, Karate -ul devenit sport care poate fi practicat în competitii, ramânând totodata, o metoda violenta de autoaparare.

Multi oameni practica Karate, dar putini sunt aceia care sa „traiasca Karate", aceasta datorita implicatiilor psihice enorme ce apar atât în Dojo cât si în viata. Daca antrenamentul fizic, tehnicile de karate, pot fi învatate relativ repede, partea psihica e infinit mai dificila deoarece, pe lânga o baza psihica puternica, e nevoie de multe alte calitati: rabdare, pasiune, hotarâre, si nu în ultimul rând o minte deschisa fata de tot ce-i în jur. Cel ce practica Karate în orele de antrenament poate un bun karateka; dar cel ce reuseste sa depaseasca granitele orelor de antrenament, învatând sa practice karate în fiecare clipa armonizându-si spiritul cu tot ce e în jur, reusit sa patrunda esenta KARTE-DO -ului, a învatat „sa traiasca KARATE -ul".

Multi oameni doresc sa stie „exact ce au de facut" înca înainte de a începe sa practice KARATE. Personal nu cred ca poti întelege un fenomen înainte de a-l cunoaste si de a-l studia adânc. Totusi, reguli si solutii s-au dat si se mai dau si astazi. Maestrul Funakoshi a sintetizat experienta sa de o viata în sase reguli a caror cunoastere este esentiala pentru oricine doreste sa patrunda esenta Artelor Martiale.

Iata, în rezumat cele „sase"(a treia lipseste) reguli transmise noua de întemeietorul Karate - Do -ului modern :

1. Trebuie sa fii foarte serios în antrenamente. << P>

Trebuie sa te antrenezi mult, mult timp, dar daca îti misti

doar mâinile si picioarele si sari ca o papusa, sa înveti Karate nu e foarte diferit de a învata sa dansezi. Nu vei patrunde niciodata în inima problemei, vei esua în întelegerea chintesentei Karate - Do -ului. Este la fel de important pentru oricine în viata zilnica, pentru ca aceasta este de fapt o lupta pentru supravietuire>>

2. Antreneaza-te si cu inima si cu sufletul fara sa te îngrijoreze teoria. Foarte adesea un om care are lipsuri în seriozitate se va refugia în teorie. Adevarata practica se face nu cu ajutorul cuvintelor, ci cu întreg corpul. Multi altii au reusit sa învete de exemplu un Kata. De ce tu nu ai fi în stare! E ceva ce-ti poate sta în cale! Acestea sunt întrebari pe care trebuie sa ti le pui permanent. Apoi trebuie sa practici pâna la epuizare.

Ceea ce ai învatat ascultând pe altii ai sa uiti foarte repede. Ceea ce ai învatat cu tot corpul ai sa-ti amintesti tot restul vietii. Karate-Do consta dintr-un numar mare de Kata, tehnici si miscari de baza si nimeni nu este capabil sa le asimileze într-un timp scurt. Mai mult, daca nu ai înteles semnificatia fiecarei tehnici sau Kata nu vei reusi sa-ti amintesti, indiferent cât vei practica, toate miscarile si tehnicile. Toate sunt interdependente si daca esuezi în întelegerea completa a uneia, vei esua în totalitate. Dar odata ce stapânesti bine tehnica, vei realiza asemanarea cu alte tehnici. Vei întelege ca toate cele mai mult de douazeci de Kata pot fi concentrate în numai câteva de baza. Daca ajungi un specialist în unul din aceste Kata, vei reusi sa întelegi repede si altele chir privind dor executia lor sau învatându-le la un stagiu de pregatire.

3. ----------------

4. Înlatura îngâmfarea si dogmatismul. Un om care, plin de el, se plimba fudul în lungul strazii, nu va patrunde niciodata adevaratul respect chiar daca crede ca e foarte capabil în Karate sau în alte Arte Martiale. Este mai mult decât absurd sa auzi exagerarile unui fara calitati. În Karate, este frecvent ca un începator, care nu rezista tentatiei, începe sa se laude; facând astfel, se dezonoreaza nu numai pe el dar dezonoreaza si arta pe care o practica.

5. Încerca sa te vezi cum esti cu adevarat si încearca sa înveti tot ce e bun din munca celorlalti. Ca si karateka vei vedea deseori alti practicanti. Când vei vedea puncte solide în tehnica altora încearca sa le încorporezi în propria ta tehnica. Fiecare din noi avem calitati si defecte. Omul întelept încearca sa sublimeze calitatile observe la altii si sa elimine defectele.

6. Respecta regulile eticii în viata ta zilnica, indiferent ca esti singur sau în societate. Acesta este un principiu care cere o autoobsrevare stricta. Prin Artele Martiale, în particular prin Karate-Do, multi nou veniti vor realiza inevitabil un mare progres si în final vor ajunge karateka mai buni decât instructorii lor. De Multe ori am aurit profesori vorbind de elevi (ashiego) sau discipoli (deshi) sau juniori (kohai). Cred ca asemenea termeni ar trebui evitati pentru ca s-ar putea sa vina timpul când cel antrenat îsi va depasi antrenorul. Familiala fabula broastei testoase si a iepurelui se aplica nu numai copiilor.

Deseori le spun tinerilor mei colegi ca nimeni nu poate atinge perfectiunea în Karate-Do, pâna când, în final ajung sa realizez ca, mai presus de toate, Karate-Do este o credinta, un mod de viata

Când cineva are de rezolvat o sarcina, se roaga cu ardoare sa aiba succes, apoi îsi da sem ca are nevoie de ajutorul celorlalti. Succesul nu poate fi atins singur. Prin Karate-Do, ajutând-ui pe cei din jur, si acceptând ajutorul lor, un om dobândeste abilitatea de a ridica arta la un nivel de credinta, perfectionându-si atât trupul cât si spiritul în final patrunzând adevarul înteles al Karate-Do -ului.

Mi-ar placea sa ma gândesc ca gresesc, dar ma tem ca nu e asa deoarece de prea multe ori am auzit tineri instructori folosind termeni cum ar fi: „om de lupta" sau „om foarte abil". Acesti termeni sunt copilaresc folositi, absurzi si tradeaza ignoranta în întelegerea Karate-Do -ului.

 

Karate pentru toti

 

 

 

Una dintre cele mai uimitoare trasaturi ale acestei arte este faptul ca poate fi studiata oricand, de catre oricine, tinar sau batran, barabat sau femeie, voinic sau mai putin voinic. Mai mult, nu ai neaparat nevoie de un partener ca sa te poti antrena. Pe masura ce progresezi in arta un adversar va fi esential pentru practicarea de kumite, dar la inceput nu ai nevoie. Cel care este cu adevarat interesat sa invete corect si bine unele katas-uri trebuie sa se antreneze intr-un dojo adecvat. Cine urmareste mai mult mentinerea sanatatii sau antrenarea spiritului o face de unul singur.

 

 

 

Ce este karate-do?

 

   Karate-do este o arta martiala in care scopul final nu este acela de a invinge, ci de a munci pentru perfectionarea caracterului prin acumularea experientei de-a lungul antrenamentelor.

            Este de asemenea o forma de aparare care foloseste intreg corpul, transformandu-l printr-o munca grea si sistematica intr-o arma efectiva.

            Karate insoteste miscarile intregului corp, dezvolta echilibrul in asa masura incat creeaza o maturitate a miscarii. El inglobeaza folosirea intregului corp; soldurile, coloana vertebrala, umerii, miinile, picioarele sunt menite sa interactioneze intr-un sistem mecanic coordonat astfel ca puterea creata in diferite parti ale corpului sa fie concentrata intr-o zona restransa cu o intensitate uimitoare. Acest tip de coordonare este dobandit de-a lungul unei practici constante in miscarile de baza (ki-hon) care, datorita varietatii si complexitatii lor, pot fi considerate ca fiind o arta aparte. Stapanirea acestor tehnici fundamentale asigura o baza puternica pentru progresul si dezvoltarea in celelalte doua aspecte ale karate-ului care sunt kata si kumite. Popularitatea karate-ului a crescut foarte mult, lucru favorabil adevaratului karate, dar din nefericire se observa si orientari care s-au indepartat de intelesul adevarat, denaturand astfel notiunile morale si spirituale. Acest lucru este consecinta accentului exagerat pus pe lupta libera (accentuarea unei dimensiuni a artelor martiale produce dezechilibre, contrar scopului acestora de a obtine armonie).

            Adevarata practica a karate-ului este antrenarea spiritului si corpului intr-o maniera energica si sincera, dar umila.

 

 

 

Karate – nu doar o simpla cale

de a forma luptatori

 

 

            Desi karate-ul este o forma de lupta, el dezvolta non-violenta in randul practicantilor. Cand, datorita intelegerii gresite sau a lipsei de indrumare, tehnicile de karate sunt practicate doar ca o metoda de lupta, ele inceteaza a mai fii KARATE. Nimeni nu are nevoie de karate pentru a invata sa se lupte. Tehnicile de lupta de strada sunt foarte eficiente.

            Desi un karate-ka este capabil sa lupte, antrenamentele il invata cum sa evite situatiile ostile si provocarile. ACESTA ESTE KARATE!!!

            Rabdarea este o calitate necesara si care trebuie dezvoltata de orice practicant de karate. Progresul in aceste arte tinde sa fie extrem de lent, spre deosebire de alte sporturi, si apare foarte des dorinta de a renunta datorita dezamagirilor. Acei care vor persevera vor progresa indiferentcat de mica va fi aceasta evolutie. ACESTA ESTE DE ASEMENEA KARATE!!!

            Inca de la inceput practicantul trebuie sa intre in dojo cu o minte vida uitand tot ceea ce i s-a spus in alte sporturi. Doar facand acest lucru poate simti esenta si mesajul pe care-l contine karate-ul.

            Simplitatea si respectul sunt doua calitati pe care practicantul nu trebuie sa le uite niciodata. In dojo nimeni nu trebuie sa presupuna ca este mai bun decat oricine altcineva, deoarece adevarata provocare este cu tine insuti.

 

  

 

 

 

Karate ca o arta

 

Rezultatele natural al cerintei de o obtine maximum de eficienta din miscarea corpului sunt fumusetea si armonia care fac posibila o comparatie intre karate si balet.

Autocontrolul, disciplina si inspiratia impreuna cu dezamagirea au fost transformate de catre cei devotati karate-ului intr-o forma de perceptie a frumosului. In practica sa, karate pune in miscare intreg spectrul dorintelor si evolutiilor umane.

           

        

 

 

 

Evolutia in Karate

 

 

            De-a lungul unui proces natural de selectie, viata se schimba constant,gradat si evolueaza obligandu-ne sa ne adaptam si sa functionam eficient in mijlocul schimbarilor care ne inconjoara. Au fost necesare milioane de ani creaturilor pentru a atinge o asemenea frumusete. Metoda cultivarii si evolutiei este un proces continuu caruia si omul i-a fost supus. De exemplu, i-a luat omului 50 de ani pentru a-si dezvolta ideea de zbor cu aripi de lemn la inalta precizie ceruta de constructia moderna de avioane.

            Oricum, noi progresam si acordam mai multa atentie detaliilor. Karate-ul s-aschimbat continuu pentru a ajunge la forma prezenta. Au fost necesare secole pentru adaptarile si modificarile care sa-I permita corpului uman sa atinga o asemenea perfectiune si eficienta. Cautarea continua a perfectiunii a distilat miscarile in frumusete si armonie, dand karate-ului esenta. Simpla credinta ca karate-ul te invata cum sa lupti este o defaimare a adevarului.

            Lupta continua facuta in cadrul antrenamentului de baza produce kime (calitate unica a karate-ului). Kime-ul este esenta tehnicilor, deci orice demonstratie tehnica facuta fara aceasta esenta a karate-ului este doar o imitare a realitatii. Practica continua a tehnicilor de karate schimba corpul, adica modul in care lucreaza scheletul si sistemul muscular. Gradat, corpul este modelat intr-o structura inalt coordonata, capabila sa generezeputeri uimitoare in explozii instantanee de energie. ACESTA ESTE KIME!

           

 

           

Aspecte fiziologice

 

            Corpul uman se comporta la fel ca o masina; o forta aplicata intr-un punct cauzeaza o reactie in altul. Mainile si picioarele corpului uman pot fi asemanate cu elementele in miscare ale masinii, iar muschii cu motorul acesteia. Motorul lucreaza prin conversia energiilor, in cazul celor cu combustie interna; motoarele transforma explozia controlata in miscare. Similar, muschii lucreaza cand reactiile chimice care au loc in organism ii fac sa se contracte. Un motor functioneaza satisfacator cand are asigurate conditii optime, inclusiv o cantitate satisfacatoare de oxigen si un lubrifiant bun. Muschii se relaxeaza in timpul inspiratiei si se contracta cand aerul este brusc expirat. La fel ca si viteza de contractie a muschiului care influenteaza direct viteza mainii sau a piciorului, respiratia este un aspect important al tehnicii.

            Viteza este importanta in karate, deoarece puterea oricarei tehnici este proportionala cu patratul vitezei mainii sau piciorului care intra in contact cu tinta.

            Studiul karate-ului este un effort fara sfarsit, iar tendinta naturala este aceea de plictiseala. Practicantul castiga lupta impotriva lui insusi (cea mai importanta si mai lunga lupta), pastrandu-si mereu placerea si entuziasmul pe care l-a resimtit cand a inceput sa practice karate-ul. Aceasta il va ajuta sa treaca peste toate greutatile. Unii practicanti care ajung la primul sau la al doilea grad se plictisesc si intrerup practica, fara sa realizeze adevaratul inteles al karate-ului sau sa-i simta beneficiile.

            Trebuie lucrat cu seriozitate pentru a putea trece peste sentimentele de plictiseala, apatie, lene si pentru a te putea apara de inamicul principal - tu insuti.

 

 

 

Aspectul psihologic

 

 

             Uimitoarea viteza si putere generata prin executia tehnicilor de Karate a fost atribuita mult timp unor puteri oculte pastrate in secret si mister. Prin analiza se poate demonstra ca toate tehnicile sunt bazate si guvernate de legi fizice.

            Deasemenea viteza de reactie uimitoare produsa in contraatac poate fi inteleasa pe baza principiilor psihologice. La in inalt nivel ethnic este posibil sa simti sau sa intuiesti miscarea pe care oponentul intentioneaza sa o faca, abilitate gasita la cele mai multe animale dar neutilizata de om.

            In toate sporturile competionale si jocurile care implica un contact verbal, fizic sau mental intre dorintele a doi sau mai multi oameni, ajung la o mare extensie, bizuindu-se pe factori psihologici.

            In cele mai multe cazuri cei care sunt puternici psihic inving, chiar daca sunt slabi fizic. Antrenarea in tehnicile de baza (kihon) corelata cu studiul Kata-urile si a luptei ofera o forma naturala si sistematica de conditionare psihologica.

            Acest lucru e sintetizat foarte frumos de doua concepte japoneze:

  • MIZU NO KOKORO – sugereaza ca atunci cand esti in fata unui opponent in lupta, mintea trebuie sa fie la fel dw linistita ca oglinda linistita a unui lac; raspunsul fizic si psihic la miscarile oponentului va fi prompt, automat si correct.
  • TSUKI NO KOKORO – se refera la necesitatea de a fi permanent constient de totalitatea posibilitatilor adversarului la fel cum lumina lunii se intinde peste tot. 

 

  


Acasa
NOUTATI
DOJO
AFILIERE
CAMPIONATE NATIONALE
COMPETITII DIVERSE
C. INTERNATIONALE
STAGII
ACTIVITATI DIVERSE
CALENDAR
 DOCUMENTE
BUDO
KARATE DO
PROGRAMA EXAMINARE
DICTIONAR
 HAYASHI-HA
DIVERSE
PARTENERI
SPONSORI
CONTACT
LINKS