www.munteanu-karate.ro

        ISTORIA SHITO RYU KARATE-DO LA NIVEL INTERNATIONAL

 

                                                              


              Shito-Ryu Karate este azi prezent in cele mai importante competitii de karate, la nivel mondial, alaturi de stilurile: Shotokan, Goju-Ryu si Wado-Ryu, care prin intemediul World Karate Federation, au primit recunoasterea olimpica din partea International Olympic Committee.
Acest stil de karate a fost creat de Maestrul Kenwa Mabuni, care s-a nascut la 14 noiembrie 1889, in localitatea Shuri, din insula Okinawa, acesta fiind al 17-lea descedent al printului Onigusuki, un mare razboinic in Regatul Ryukyu din care facea parte insula Okinawa.

 


 Maestrul KENWA MABUNI
             Kenwa Mabuni a inceput sa invete, la varsta de 13 ani, stilul local Shuri-te, cunoscut si sub numele de Shorin-Ryu, cu renumitul Maestru Yasutsune (Anko) Itosu (1830-1915), din Shuri, care la randul lui a fost elev al Maestrului Sokon Matsumura (1792 ‚€“ 1887).
Tot la scoala Maestrului Yasutsune a fost elev si viitorul Maestru Gichin Funakoshi (1886-1957), care a fondat, ulterior, stilul Shotokan si a creat conceptul de karate-do, care a transformat arta martiala intr-o cale de autodepasire personala. 
             La varsta de 20 de ani, Kenwa Mabuni a inceput sa studieze stilul Naha-te, cunoscut si sub numele de Shorei-Ryu, cu un alt mare maestru Kanryu Higashionna (Higaonna) (1853- 1915), pe care l-a cunoscut prin intermediul prietenului sau apropiat Chojun Miyagi (1888 ‚€“ 1953), acesta ulterior a fondat stilul de karate Goju-Ryu.
             Dupa terminarea studiilor si a serviciului militar, Kenwa Mabuni s-a inrolat in departamentul de politie din Okinawa, astfel i s-a oferit ocazia sa viziteze diferite localitati din Okinawa si sa invete alte arte martiale cunoscute sub numele de Ryukyu-Kobudo. Maestrul Kenwa Mabuni a fost o perioada mai mare de timp elevul Maestrului Seisho Aragaki (1840-1918), care preda un stil similar cu Naha-te, de la care a invatat diverse tehnici de karate, apoi a invatat Sai-Jutsu cu Maestrul Tawada.
Dupa anul 1910, Maestrul Kenwa Mabuni a fost primit in faimosul club de karate din Okinawa ‚€œRyuKyu Tode Kenkyu-Kai‚€Ě, unde a studiat cu Choyu Motobu - stilul Shuri-te si cu Juhatsu Kiyoda - stilul Naha-te. Ulterior a invatat tehnicile Fukien ‚€œpumnul alb‚€Ě si forme de Pangai Noon, de la Maestrul chinez Wo Xian Gui (Go Kenki).
Dupa ce Maestrul Gichin Funakoshi a introdus Karate-ul in Japonia, in anul 1922, Maestrul Kenwa Mabuni a facut demonstratii ale stilului sau de Karate in principalele orase japoneze.
In anul 1929 s-a mutat definitiv in Osaka, unde si-a deschis propriul Dojo, in care a predat stilul de karate Shito-Ryu.
Maestrul Mabuni a creat propriul stil de karate dupa experienta obtinuta de la Maestrul Yasutsune (Anko) Itosu si de la Maestrul Kanryu Higashionna. Numele acestora dandu-l stilului sau de karate ‚€œShito-Ryu‚€Ě.
Pornind de la cele doua scoli, una din Shuri-te si cealalta din Haha-te, Maestrul Kenwa Mabuni a pus bazele metodice unui nou stil de karate, care imbina armonios karate-ul cu celelalte arte martiale din Okinawa.

          Denumirea stilului este combinatie formata din ideogramele celor doi mestrii , primele doua caractere ale numelor Maestrului Itosu si a Maestrului Higaonna . In cadrul acestei sigle, cercul este simbolul pacii si al armoniei (Wa), iar liniile verticale si orizontale reprezinta fiinta umana, aceasta insemnand ‚€œoameni lucrand in pace si armonie.

           In urmatorii ani, Soke Kenwa Mabuni a incercat sa dezvolte stilul de Karate-Do Shito- Ryu si sa-l raspandeasca in Regiunea Osaka.
Pentru a dovedi eficacitatea Shito-Ryu a facut mai multe demonstratii si a predat cursuri de autoaparare in toata Japonia de Vest.
Datorita succesului obtinut, in anul 1931, a fost infiintata DAI NIHON KARATE-DO KAI, aceasta organizatie fiind predecesoarea Federatiei Mondiale de Shito-Kai Karate-Do.

           In foto, privind din fata, sunt prezentati Maestrul Gichin Funakoshi, primul din stanga din spate, creatorul stilulului Shotokan.
Maestrul Kenwa Mabuni creatorul stilului Shito-Ryu este prezentat central in randul din fata, la dreapta este Kenei Mabuni si pe aceasi parte Hiroyuki Konishi

           Printre cei mai apropriati elevi ai sai au fost fii sai Kenei si Kenzo Mabuni, Chojiro Tani, Ryusho Sakagami, Yoshiaki Tsujikawa, Ken Sakio, Jun-ichi Inoue, Manzo Iwata, Toshiyuki Imanishi, Kazuo Kokuba, Tokio Hisatomi si Ryusei Tomoyori.
Soke Kenwa Mabuni a murit la data de 23 martie 1952, fiul sau mai mare Kenei Mabuni a devenit succesorul sau la conducerea scolii de Karate-Do Shito-Ryu

          Soke Kenei Mabuni s-a nascut la data de 13 februarie 1918, in localitatea Shuri din Okinawa. Inca din copilarie a invatat Karate de la tatal sau, precum si alte arte martiale de la renumitii maestrii care au vizitat casa Mabuni.
De asemenea, de la tatal sau a invatat Ju-Jutsu si forme de Ryukyu-Kobudo, de la Maestrul Konishi Yashuhiro a invatat Kendo, iar de la Maestrul Seiko Fujita a invatat Ninjutsu.

          In prezent Soke Kenei Mabuni este director tehnic in cadrul Federatiei Japoneze de Karate (JKF), are gradul 10 DAN centura neagra, iar, din anul 1993, a infiintat si conduce Federatia Mondiala de Karate-Do Shito-Ryu.
Soke Kenei Mabuni este unul dintre putinii marii maestrii in Karate Do, este o legenda a artelor martiale japoneze si un model ce poate fi urmat.


 

ORGANIZATII DIFERITE DE KARATE SHITO-RYU 

 

              Shitokai, Fondat mai tarziu de Sensei  Iwata Manzo;  el nu a vãzut aceasta scoala ca pe un stil nou, dar ca asociatie de Shito-ryu a lui Soke Mabuni Kenwa. La Ónceput Soke Mabuni Kenei si Sensei Mabuni Kenzo au fost membrii asociatia Shitokai . Dar apoi separat ,ei au pornit de la aceeasi asociatie si si-au format ulterior organizatiile lor proprii,reprezentantul principal Ón Europa fiind:Sensei Ishimi Yasunari 8th Dan( SHITOKAI), Ón 1988 el a fost

numit profesorul principal Shitokai Ón Europa.

               Seito Shito-Ryu, Fondat de Sensei Mabuni Kenzo ( al doilea fiu a lui Soke Mabuni Kenwa); sa retras Óntr-o regiune linistita ,Hombu Dojo fiind Ón orasul Shuri, insula Okinawa..

          Motobu-ha Shito-Ryu, Fondat de Sensei Kokuba Kosei acesta predã lectii mixte de shito-ryu alaturi de Soke Mabuni Kenwa si Maestrul Motobu Choki.

           Shito-Ryu Kempo Karate-Do Kai, Fondat de Sensei Uechi Kanei ( nu este fiul lui Maestrul Uechi Kambun preda Uechi-ryu cu acelasi nume), Hombu Dojo Ón insula Okinawa.

             Itosu Kai Shito-Ryu Karate-Do, Fondat de Sensei Sakagami Ryusho , el s-a numit pe el Ónsusi al 3-lea descendent de la Itosu Kai, prima linie fiind Mestrul Itosu si Soke Kenwa Mabuni el fiind a doua linie de maestru descendent. Sensei Sakagami Sadaaki, Hombu Dojo Ón Yokohama, focalizãrile stilului este axata Ón principal pe Óntoarcerea la radacinile din Karate-Do predate de Maestrul Ankoh Itosu si la tradtionalul Kokubdo okinawan.Unul dintre cei mai repezentativi maestri este Sensei Demura Fumio care a facut cea mai mare raspandire a scolii de shito-ryu Ón toata America de Nord si Sud incepand cu anii”60.

               Hayashi-Ha Shito-Ryu, Fondat de Sensei Hayashi Teruo .Dupa moartea lui Sensei Kokuba Kosei maestrul principal al organizatiei Seishin-kai impreuna cu Sensei Kuniba Shogo,acesta din urma a ramas maestru principal al Motobu-Ryu. Dupã ce a studiat stilul okinawan de familie Ryuei-Ryu( din aceeasi sursa chinezeasca la fel ca si Maestrul Higashionna conducatorul scolii Naha-te) impreuna cu Maestrul Nakaima Kenko, Sensei Hayashi Teruo a fondat Ón 1971 propriul sãu stil, Hayashi-ha Shito-ryu.

              Shukokai”Tani-ha”Shito-Ryu, Fondat de Sensei Tani Chojiro ,Instructor sef fiind Sensei Kimura Shigeru, USA(acesta moare in 1995); actual presedinte este sensei Haruyoshi Yamada ,instructor sef pentru Europa fiind Sensei Tsutomo Kamohara, exista diferente majore Ón tehnica si kata,fata de restul scolilor de shito-ryu.

             Kotaka-ha Shito-Ryu, Fondat de Sensei Kotaka Chuzo Ón Hawaii, este o fractiune a sistemului Motobu-ha unde Kata este total schimbat si nu se predau formele originale.

            Sanku-Kai ;later on Nambudo, Fractiune a Tani-hashito-ryu Ón Europa; fondatã de Sensei Nambu Yoshiano.  

           Shito-Ryu Seiko-Kai , Fondata de Sensei Seiko Suzuki , instructor sef si vicepresedinte al organizatiei este Sensei Akira Sato , sef instructor coordonator pentru Europa fiind Sensei Athula Minithanthri.  Aceastã lista nu pretinde sã fie completã.!Intentia nu este de a le compara organizatiile sau diversele fractiuni de Shito-Ryu Karate-do descendente din linia lui Soke Mabuni Kenwa , se incearca doar respectarea autenticitati lor si a interpretari stilului.