www.munteanu-karate.ro

 

SFATURI PRIVIND ATITUDINEA ELEVULUI FATA DE ANTRENAMENT

 

·  In timpul antrenamentului o miscare de Karate gresit executata poate sa-I dauneze partenerului. Deci respectati indicatiile instructorului si nu transformati antrenamentul intr-o intrecere de forta, cu totul nefolositoare. Nu trebuie sa dovediti ceva, trebuie numai sa inveti sa descoperi lucruri noi. Antrenamentul trebuie sa fie o placere, sa se desfasoare cu viteza redusa, pentru evitarea accidentelor, fara nervi sau isterie.

·  Scopul Karate-ului este imbunatatirea sanatatii corpului si a mintii; Karate Do nu este un simplu sport, ci o disciplina intelectuala.

·  Fii bine dispus in timpul antrenamentului. Lucreaza pana la nivelul de oboseala in care mai poti vorbi usor, fara sa gafii, deci fara surmenare.

·  Crede cele spuse de instructor, chiar daca nu intelegi totul. Exerseaza cu convingere si vei intelege.

·  Cele spuse de instructor reprezinta doar o parte din ce ai de invatat. Maiestria se obtine numai prin studio individual intens si mai des sincer.

·  Nu te lasa invins de greutati. Numai cu perseverenta se poate atinge scopul ales de bunavoie de tine.

·  Incearca sa te antrenezi cu cati mai multi parteneri. Deseori inveti mai mult daca lucrezi impreuna cu un incepator decat cu un avansat, deorece lucrul de a invata pe altii face parte din antrenamentul tau: impartaseste si altora cunostintele tale si, progresul intregului grup va fi spre folosul tau.

·  Karate Do este o metoda de aparare impotriva mai multor adversar. Deci trebuie sa perfectionezi executia fiecarei tehnici astfel incat sa poti face fata nu numai adversarului care te ataca, ci si celorlalti care te inconjoara.

·  Angajeaza-te voluntar la orice actiune folositoare intregului grup: curatirea salii, aranjatul saltelelor, caratul diverselor obiecte, indeplinirea unor sarcini date de instructor etc.

·  Cine are un nivel (grad) mai ridicat are si responsabilitati mai mari.

·  “ AICI SI ACUM “ trebuie sa dai tot ce ai mai bun in tine!

·  Nu te grabi sa simti ceva in dojo sau oriunde pana nu judeci singur daca modelul respectiv este demn de urmat sau nu. Exemplele proaste sunt mult mai numeroase decat cele bune.

·  Daca ti-ai fixat un scop nu-l schimba pana ce nu l-ai atins!

·  Nu uita ca karate do-ul este un mod de a trai si ca adevarata verificare a sinceritatii si insusirii lui se face in afara dojo-ului, in viata de zi cu zi.

 

 Sfaturi pentru elevi

 

 v    Scopul karate-ului nu consta in insusirea perfecta a tehnicilor pentru ca, tehnicile sunt doar un mijloc si nu un scop. Mai important pentru elev este educarea complexa, pentru ca acesta sa capeteo personalitate echilibrata si puternica, astfel incat la nevoie sa poata rezolva efficient problemele care-I apar in viata.

v    Gandeste si actioneaza conform principiilor karate-ului, traieste simplu si armonios, fiind mereu atent la “centrul” tau.

v    Fiecare trebuie sa mearga singur pe calea (do) sa. Nu te insela cu gandul ca te vor purta altii in spate. Participa regulat la antrenamente si fii punctual.

v    Poarta-te cu blandete cu cei slabi si fii atent cu cei puternici!

v    O fapta mica este mai valoroasa decat o vorba mare, asa ca mai bine actioneaza!

v    Pretuieste putinul si cauta simplitatea, separa principiile si fii atent cu formele.

v    Fii generos, hotarat si politicos! Antreneaza-te cu harnicie si cu participare interioara.

v    Cel mai bun partener este acela pe care il ai la dispozitie. Ai grija de el pentru ca nimeni nu poate invata karate singur.

v    Invata regulile de baza, de miscare generala, tehnicile (specifice si cele de respiratie), regulile de gandire si de viata ale karate-ului.

v    In timpul antrenamentului urmareste aplicarea urmatoarelor idei principale:

§        Realizarea echilibrului, stabilitatiisi miscarii corecte a corpului

§        Aplica aceste principii fara forta, graba, intrerupere

§        Gandeste-te ca orice miscare pe care o faci trebuie sa aiba un rost si sa fie folositoare in lupta

§        Aplica oricarei miscari pe care o faci regulile de respiratie corecta

§        Incearca sa-ti stapanesti si coordonezi cele trei centre importante: de greutate, al ki-ului( Seiko-no-itten) si al gandirii astfel ca ele sa se uneasca in acelasi punct

v    Invata sa faci tehnicile sip e partea stanga sip e cea dreapta.

v    Nu uita ca orice miscare de aparare trebuie sa se desfasoare dupa o sferwa dinamicaal carei centru este uke, in timp ce adversarul, tori, trebuie sa se miste pe suprafata exterioara a acesteia.

v    Indifferent cum ar fi deplasarea (inainte, inapoi sau in lateral), actiunea lui uke trebuie sa fie mereu supla, niciodata dura.

v    O tehnica incepe si se termina cu kamae (garda). Un procedeu este un tot cu inceput si sfarsit, cu respiratie completa (expiratie si inspiratie), cu concentrarea ki-ului in Seiko-no-itten, urmata deexplozia ki-ului.

v    Fii relaxat si pastreaza-ti cumpatul!

v    Incearca sa “primesti” atacul adversarului armonios sin u hotari dinainte procedeul (aparare si atac) pe care il vei folosi.

v    Nu uita ca inainte de a incepe miscarea (tehnica de aparare) trebuie sa iei contact mental cu adversarul.

v    Nu privi niciodata in jos! Priveste in jurul tau cu capul sus!

v    Nu alerga dupa procedee noi si spectaculoase; lasa-le sa “vina” singure la tine!

v    Exercitiile de karate se fac cu kime si ki.

v    Tehnicile correct executate nu pot produce accidente! Orice accident este dovada indisciplinei celui accidentat.

v    Accidentul apare cu siguranta daca antrenamentul decurge in graba.

v    Antrenamentul de karate se continua si in afara dojo-ului. Forma predominanta este antrenamentul spiritual, fara a-l exclude si pe cel fizic.

v    Nu pierde nici un moment liber fara a te gandi sau fara a practica karate-ul.

v    La antrenamente se executa exercitiile care trebuie facute, nu acelea care plac sau pe care le cer elevii. Normal, aceste exercitii sunt de obicei neplacute.

v    Numai instructorul ferm este un instructor bun.

v    Nu se pot studia 10 lucruri deodata. Deci nu se pot invata mi multe arte martiale deodata.

v    Un tori bun care ataca corect si care cade corect este un ajutor de nepretuit.

v    Atacul trebuie sa fie convingator; tori trebuie sa atce si sa blocheze cu ki. Incepatorii gresesc adeseori prin exces de politete sau lipsa de ki si in aceasta situatie atacul nu mai are nici un sens, deci evident nu mai ai de ce sa te aperi.

v    La tehnicile de lovire uke nu trebuie sa loveasca cu amabilitate intrebandu-l pe tori daca-l doare. Din contra se va lovi cu convingere.

v    Fii sincer cand te antrenezi!

v    Tehnicile de baza se predau in cursul antrenamentelor; tehnicile personale nu se predau, ele se demonstreaza prin schimb de experienta.

v    Daca exersezi tehnicile de baza mult timp cu diversi parteneri, fara sa vrei vei constata dupa un timp ca procedeele complicate “vin” fara sa le cauti.

v    Un elev avansat se recunoaste dupa:

·        Miscare cu gratie

·        Corpul este vertical

·        Are mare stabilitate si forta

v    Antreneaza-te cat mai des!

v    Ai grija de sanatatea ta si fereste-te de excese de orice fel. Respecta igiena corporala si imbraca-te cu haine curate si lejere.

v    Antrenamentul se face dupa o jumatate de ora de la trezirea din somn, o ora inainte sau dupa masa si o ora inainte de culcare.

v    Sprijina cat poti toate initiativele si masurile pentru ridicarea karate-ului. Ingrijeste echipamentul si aparatele de antrenament si pastreaza curatenia in dojo.

v    Respecta-l pe instructor, ai incredere in el si urmeaza recomandarile sale. Chiar daca ajungi si tu maestru sa ramai un elev recunoscator.