www.munteanu-karate.ro


 

PRINCIPII DE VIATA CE SUNT RESPECTATE

DE BUNA VOIE DE CATRE ELEVI

  

1.    Fii sincer si de buna credinta, nu numai in karate, ci si oricand inveti ceva. Unii oameni adanc insufletiti de experienta sau de cunostintele lor anterioare, nu sunt in stare sa-si insuseasca idei noi despre viata si considera ca ceea ce le convine lor este corect si ceea ce nu le convine este gresit. Dar nu asa se poate progresa.

2.    Insusirea karate-do-ului te duce dintr-o lume a corpurilor in cea a ideilor, a spiritului; dintr-o lume a violentei intr-una a pacii. Daca nu esti suficient de modest nu poti invata karate-do.

3.    Nu trebuie facuta confuzia intre adevar si parere, intre ce credem si ce banuim. Oricine poate distinge adevarul de minciuna daca le analizeaza fara idei preconcepute.

4.    Daca incepi o treaba, du-o la bun sfarsit! Trecerea de la o preocupare la alta inaintea terminarii celei deja incepute arata slabiciunea vointei. Desi sunt cazuri cand activitatea profesionala sau alte greutati fac imposibila continuarea unei activitati deja incepute, nu exista nici o scuza pentru parasirea karate-do-ului, deoarece oricand este impreuna cu mintea si cu corpul tau.

5.    Orice exercitiu, fizic sau mental, devine karate, adica este exercitiu pentru ki, daca este facut cu respectarea principiilor: ki-ul sa curga, miscarea sa aiba un sens pentru lupta. Nu conteaza cat de mare este amplitudinea miscariisau intensitatea contractiei musculare, important este ca miscarea sa aiba ki.

6.    De orice te-ai ocupa , sigur vor aparea pe parcurs greutati. Si cu karate-ul este la fel. Unii incepatori renunta dupa 2 luni, altii dupa 6 luni; doar cei care depasesc de obicei 1-2 ani nu se mai despart in general de karate.

7.    Pana nu vezi intregul nu stii cu ce ai de-a face. Daca intalnesti in calea ta un obstacol lupta cu el si depaseste-l; vei vedea cum orizontul se largeste si totul devine mai interesant. Fii optimist si considera ca fiecare dificultate care apare  nu este decat un punct de reper care marcheaza drumul care trebuie urmat.

8.    Nu te mira ca sunt mai multe tipuri de karate!diversi instructori predau karate in mod diferit, corespunzator personalitatii lor. Corectitudinea celor predate se verifica insa prin corespondenta lor cu principiile karate-ului.

9.    Karate-do-ul consta in procedee tehnice care exprima intelesul Universului, al naturii prin miscarile corpului omenesc. Karate-ul este viata insasi si viata are nenumarate forme de exprimare. Incepatorii exerseaza procedee noi, dar pe masura ce indemanarea lor creste si corpul li se intareste, pot trece la exercitii mai grele in concordanta insa cu principiile karate-ului.

10.                       In materie de pedagogie se spune: uita-te la elev si dupa aceea incepe sa explici! Modul de predare trebuie adaptat la varsta, personalitatea si experienta elevului.

11.                       Elevul trebuie sa fie atent la ceea ce-I spune instructorul si sa analizeze cu capul limpede daca procedeul corespunde principiilor sau nu. Daca nu corespunde sa nu-l invete.

12.                       Elevul trebuie sa retina ca, karate-ul nu se poate insusi numai pe cale teoretica, ci si practica. Indiferent de ce spune instructorul, elevul trebuie sa se antreneze cat mai mult si mai intens.

13.                       Dupa ce ti-ai ales un anumit instructor fa tot ce zice elfara nici o retinere; nu te apuca sa-l critici de la inaltimea nepriceperii tale.

14.                       Nu fugi dupa gradatii!!! Gradatiile servesc la stimularea dorintei de progres si la intarirea increderii in sine, dar nu trebuie alergat dupa gradatii. Este rusinos sa doresti un grad pentru care nu corespunzi; asta nu mai este dorinta de progres, ci doar un biet orgoliu. Cresterea in grad inseamna nu numai dovada imbunatatirii tehnice, ci si a personalitatii. Daca nu esti multumit cu gradul pe care-l ai nu este de vina numai modul cum executi tehnicile si combinatiile; cerceteaza si felul in care te comporti in orice imprejurare, daca respecti sau nu principiile karate-ului. De obicei nemultumirea ca nu capeti un grad mai mare dovedeste lipsa de pregatire spirituala pentru acel grad.daca faci progrese reale fii sigur ca ele iti vor fi recunoscute de catre ceilalti. Daca numai tu constati aceste progrese, atunci este vorba numai despre inchipuire si infumurare. Daca ai facut progrese reale si totusi nu primesti un grad mai mare, asta nu are nici o importanta pentru ca insusirea principiilor karate-ului iti da adevarata tarie interiora, iar diplomele de recunoastere a gradelor nu te ajuta cu nimic intr-o situatie grea, cand esti singur in fata unor adversari care habar nu au de gradele tale.

15.                       Invata, dar ajuta-i si pe ceilalti sa invete! Cand inveti karate, fara sa vrei, ajuti si pe altii sa invete cate ceva: in primul rand pe partenerul direct, dar si pe ceilalti din dojo. Daca inveti ceva cu ideea ca va trebui sa arati si altora vei intelege mai bine si vei retine mai mult. Gandeste-te ca orice element, principiu sau tehnica invatata poate fii impartasita celor care nu au cunoscut inca karate-do-ul. Tuturor acestora le-ai putea fi util prin cunostintele tale. Daca fiecare ar invata ceva cu constiinta ca cele invatate de el ar putea folosi si altora, lumea ar deveni ami buna.

16.                       Nu este usor sa fii un elev bun, dar este si mai greu sa fii un instructor bun, pentru ca este mai usor sa inveti decat sa-i inveti pe altii. Transmiterea karate-ului este dificila, deoarece aceasta inseamna sa participi la transformarea oamenilor, sa-i inveti sa-si unifice corpul cu mintea pana la nivelul la care si ei, la randul lor, sa poata sa poata face acelasi lucru, sa aplice cele invatate. Este de la sine inteles ca instructorul  trebuie sa fie in stare sa se stapaneasca in orice situatie, sa puna in practica si sa creada in ceea ce preda. Instructorul care preda principiile karate-ului fara nici un control seamana cu orbul care conduce alti orbi. Cand predam trebuie sa avem ochii larg deschisi si sa acceptam intreaga responsabilitate pentru actiunile noastre.