www.munteanu-karate.ro

KENWA  MABUNI

 

 

 

           Mabuni Kenwa (1889-1952) este creatorul stilului de karate do SHITO RYU fondat in 1928 care foloseste un numar mare de kata (peste 50) si-n care forta fizica joaca un rol foarte important. Numele stilului este un colaj al ideogramelor numelor celor doi maestri cu care Mabuni a invatat karate: Itosu si Higaonna. Respectul fata de intemeietorul stilului, al profesorului si al colegilor este obligatoriu. Se saluta locul de onoare “al divinitatilor"(shomen ni rei) cat si profesorul (sensei ni rei). Stilul se conduce dupa principii riguroase precum: „kunshi no ken" (arta pumnului poate fi stapanita doar de intelepti) sau: „karate ni sente nashi" (karate nu incepe niciodata cu un atac). Cu studii medii dar cu veritabile studii de lupta cu mainile goale sau cu bastonul si cutitul, Mabuni intra in politie dar si antreneaza la diferite universitati in arta karate stilul shito ryu la Osaka.

 

 

A colaborat de-a lungul vietii sale cu Funakoshi Gichin, prieten din copilarie, Chojun Miyagi, Hinori Otsuka etc. A scris mai multe lucrari de factura tehnica printre care „Karate - Kempo: apararea si atacul. Studiul Kata Sepai" si  „Studiul karateului Goshin Kempo" in 1934.

Iata ce afirma Funakoshi despre Mabuni in prefata ultimei lucrari scrise de Mabuni: „Este o persoana calma si sincera. Nu ia in consideratie diferentele dintre scoli; Modest ca un scolar, are o atitudine deschisa, este poate cel mai bine informat si bun demonstrant al tehnicilor din Shuri te. Eu cred ca vocatia sa finala este de a contribui la dezvoltarea metodei karate do in interesul artei, al tarii si al societatii".